Wetgeving & vergunningen

Voor put- en grondboringen zijn in Vlaanderen regels en wetgeving opgesteld. Ook dienen er in specifieke gevallen vergunningen te worden aangevraagd. Daarom hebben we hieronder meer informatie voor je verzameld.

Wetgeving & vergunningen

Voor put- en grondboringen zijn in Vlaanderen regels en wetgeving opgesteld. Ook dienen er in specifieke gevallen vergunningen te worden aangevraagd. Daarom hebben we hieronder meer informatie voor je verzameld.

druppel

Putboringen

Klik hier voor meer informatie over de wetgeving bij een eigen waterwinning in België.

Jaarlijkse kosten

Klik hier voor meer informatie over de jaarlijkse kosten bij een eigen waterwinning.
Via deze rekentool kan je berekenen hoeveel de jaarlijkse heffingskost voor je zal bedragen.

Geothermische boringen

Voor gesloten systemen tot 150 meter heb je geen vergunning nodig, uitgezonderd in beschermde zones type II en III. Voor meer info klik hier.

Voor open systemen heb je altijd een vergunning klasse 2 nodig. Deze kan je via het omgevingsloket aanvragen.

Een vergunningsaanvraag kan tot 4 à 6 maanden in beslag nemen vooraleer je goedkeuring hebt.

Bronbemaling

Voor elke droogzuiging heb je een milieuvergunning klasse 1, 2 of 3 nodig welke je dient aan te vragen via het digitaal omgevingsloket.

Klasse 1 en 2:
doorlooptijd vergunningsaanvraag: 4 à 6 maanden

Klasse 3 (aktename):
doorlooptijd vergunningsaanvraag: 20 à 30 kalenderdagen.

hoekje-boven-rood

Subsidies voor geothermische boringen

Vanaf 01/04/2022 is er een verlaagd btw-tarief van 6% van toepassing op warmtepompen en de daarbij horende boringen voor privé gebruik en ook voor nieuwbouw. Klik hier voor meer info.

Wanneer je meer informatie wil over subsidies voor geothermische boringen verwijzen wij je graag verder naar www.energiesparen.be. Daar vind je alle informatie omtrent de huidige premies die je kan aanvragen.

hoekje-onder-rood

Kies voor op en top kwaliteit en vakmanschap

Wil jij de geothermische en putboringen aan een professioneel bedrijf overlaten met meer dan 65 jaar boorervaring? Neem dan contact met ons op en vraag geheel vrijblijvend een offerte aan. Wij helpen je graag verder.

Putboringen-Mertens-klein kopiëren

GEOTECH BV
Molenstraat 85
9255 Buggenhout
BTW BE 0873.675.238

Tel: +32 (0)479 70 03 36
info@pbmertens.be

Over Putboringen Mertens

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor grond- en putboringen? Voor zowel analyse als de effectieve uitvoering kan je daarom terecht bij Putboringen Mertens. Daarbij gaan we niet alleen voor een optimaal resultaat voor jou als klant, maar letten we ook op duurzaamheid van de grondwerken.