Moest jij de voorbije hete zomers noodgedwongen toekijken hoe je siertuin bezweek onder de loden zon? En hoe het verbod op het gebruik van kraanwater voor het besproeien van je planten het einde inluidde voor een groot deel van je plantsoen? Met een eigen grondwaterinstallatie los je dergelijke problemen meteen op!
Grondwater oppompen, hoe begin ik daaraan?
Drinkbaar kraanwater wordt almaar schaarser. Tijdens periodes van langdurige droogte geldt dan ook terecht een verbod op het gebruik van dit kostbaar goed voor het besproeien van je gazon of siertuin of het poetsen van je auto. Steeds meer mensen kiezen er voor zelf water op te pompen uit de bodem. Meteen duikt de hamvraag op: grondwater oppompen, hoe begin ik daaraan?
Grondwater oppompen is helemaal zo moeilijk niet, op voorwaarde dat je met een erkend boorbedrijf in zee gaat. Dat is trouwens verplicht sinds 2017. Vooraleer deze gespecialiseerde firma aan de slag kan moet jij via de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) een vergunning aanvragen. Enkel indien je zinnens bent uitsluitend een handpomp te gebruiken of je minder dan 500 m3 per jaar zal oppompen is dergelijke vergunnning niet nodig.
Voorafgaandelijk onderzoek
Vooraleer de lokale overheid een vergunning toekent voor het winnen van grondwater, voert de VMM een uitgebreid onderzoek uit. Daarbij worden volgende zaken onderzocht:
- de evolutie van het peil van de betreffende grondwaterlaag
- de mogelijke aanwezigheid van een natuurgebied in de buurt van de winning
- de historiek van de winning
- de verhouding van het reëel opgepompte debiet tot het vergunde debiet
- de toestand van het grondwaterlichaam
Tevens worden de mogelijkheden voor duurzaam watergebruik onderzocht.
Meer weten?
Wil je grondwater oppompen, maar weet je niet hoe te beginnen? Wij leggen je alles in detail uit.