Ik wil een grondwaterput laten boren, wat moet ik nu doen?

De voorbije hete zomers hebben het meer dan eens duidelijk gemaakt: water is een schaars goed waarmee we best zo zuinig mogelijk omspringen. Beschik je over een grondwaterput, dan ben je bij de gelukkigen. Geboord op de juiste diepte geeft een grondwaterput immers altijd water.

Ik wil een grondwaterput laten boren, wat moet ik nu doen?

Grondwaterputten worden al sinds de oudheid gebruikt voor het oppompen van drinkwater, water voor de veestapel of de irrigatie van land- en tuinbouwgewassen. Geen toeval, want een grondwaterput levert steeds water, hoe extreem de weersomstandigheden ook zijn.
Maar wat moet je doen wil je een grondwaterput laten boren?

Eerst en vooral, iedereen kan een grondwaterput laten boren, maar grondwater van goede kwaliteit aanboren is weggelegd voor gespecialiseerde bedrijven zoals Putboringen Mertens. Het boren van een grondwaterwinning moet sinds 2017 sowieso gebeuren door een erkend boorbedrijf.

Wil je het opgepompte water gebruiken als drinkwater, dan moet je eerst een laboanalyse laten uitvoeren. Wordt het water uitsluitend met een handpomp opgepompt of beperkt de winning zich tot 500 m3 per jaar, dan is een omgevingsvergunning niet nodig. In alle andere gevallen wel. Elke grondwaterwinning die in gebruik genomen wordt, moet gemeld worden aan de Vlaamse Milieumaatschappij.

De voordelen van een grondwaterput

Met een grondwaterput voorzie je in je eigen waterbevoorrading. Terwijl je buurman tijdens lange periodes van hitte geen druppel kraanwater meer mag gebruiken voor het wassen van zijn wagen of besproeien van zijn tuin, heb jij grondwater in overvloed. Bovendien is grondwater meestal zachter en milieuvriendelijker. Let wel, grondwater uit een ondiepe put bevat erg veel ijzer en is minder geschikt als drinkwater. Boor je dieper (> 30m) dan stoot je wel op drinkwater van uitstekende kwaliteit.

Oh ja, natuurlijk zorgt de eigen watervoorziening ook voor een fikse daling van je waterrekening, in deze dure tijden een zeer welkom geschenk.

Meer weten?

Overweeg je de boring van een grondwaterput in je tuin of op je bedrijfsterrein? Contacteer ons. Wij vertellen je haarfijn hoe dit in zijn werk gaat.

Putboringen-Mertens-klein kopiëren

GEOTECH BV
Molenstraat 85
9255 Buggenhout
BTW BE 0873.675.238

Tel: +32 (0)479 70 03 36
info@pbmertens.be

Over Putboringen Mertens

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor grond- en putboringen? Voor zowel analyse als de effectieve uitvoering kan je daarom terecht bij Putboringen Mertens. Daarbij gaan we niet alleen voor een optimaal resultaat voor jou als klant, maar letten we ook op duurzaamheid van de grondwerken.