De werking van een geothermische warmtepomp haarfijn uitgelegd

In de zoektocht naar duurzame energie scoren warmtepompen de laatste jaren erg goed. Dat mag niet verrassen, want een warmtepomp zorgt op efficiënte wijze voor goedkope en milieuvriendelijke energie, die bovendien onuitputtelijk is. Wil je voor het neusje van de zalm gaan, kies dan meteen voor een geothermische warmtepomp.

De werking van een geothermische warmtepomp haarfijn uitgelegd

Een geothermische warmtepomp is een apparaat dat op efficiënte wijze warmte uit de aarde haalt en die vervolgens afgeeft in je huis, kantoor of bedrijf.

Via een uitgebreid gesloten buizennetwerk dat zich onder het aardoppervlak bevindt wordt via een warmtegeleidende vloeistof warmte uit de bodem opgenomen. Die wordt vervolgens naar de warmtewisselaar oftewel de eigenlijke warmtepomp geleid. Die jaagt de temperatuur verder de hoogte in via een verdamper, compressor en condensator en brengt ze uiteindelijk naar je eigenlijke verwarmingselement, nl. je radiator of vloerverwarming.

Horizontale of verticale geothermie

Bij horizontale geothermie bevinden de horizontale collectoren die de warmte aan de aarde onttrekken zich op zo’n 60 tot 120 centimeter onder het aardoppervlak. De opvangoppervlakte dient zo’n anderhalve tot twee keer groter te zijn dan de te verwarmen woonoppervlakte. Deze aanpak blijft dan ook meestal beperkt tot kleinere projecten.

Bij verticale geothermie worden de warmtewisselaars op een diepte tot 225 meter geplaatst. Het systeem is stabieler en efficiënter dan horizontale geothermie, omdat de temperatuurschommelingen op die diepte veel beperkter zijn. Daar hangt echter een hoger prijskaartje aan vast.   

Voordelen van een geothermische warmtepomp

De installatie van een geothermische warmtepomp mag dan al vrij prijzig zijn, ze biedt heel wat voordelen. Je kan je huis verwarmen en zelfs koelen dankzij een onuitputtelijke energiebron, nl. de aarde. Zeker in combinatie met een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur werkt een geothermische warmtepomp zeer efficiënt en verbruikt ze erg weinig energie. Je energiefactuur neemt dus een flinke duik en het E-peil van je woning wordt positief beïnvloed.

Wil je meer weten over een geothermische warmtepomp en de voordelen ervan? Contacteer ons gerust voor meer informatie.

Putboringen-Mertens-klein kopiëren

GEOTECH BV
Molenstraat 85
9255 Buggenhout
BTW BE 0873.675.238

Tel: +32 (0)479 70 03 36
info@pbmertens.be

Over Putboringen Mertens

Ben je op zoek naar een betrouwbare partner voor grond- en putboringen? Voor zowel analyse als de effectieve uitvoering kan je daarom terecht bij Putboringen Mertens. Daarbij gaan we niet alleen voor een optimaal resultaat voor jou als klant, maar letten we ook op duurzaamheid van de grondwerken.